Vývoj rastu cien nehnuteľností: Budú ďalej zdražovať?

Ceny nehnuteľností v pokrízovom období od roku 2009 do roku 2014 podľa štatistík pozvoľne klesali. Potom sa však tento trend otočil a nehnuteľnosti až do roku 2018 postupne zdražovali, navyše stále rýchlejším tempom.
Vývoj rastu cien nehnuteľností: Budú ďalej zdražovať?
sobota, 09. februára 2019

Vývoj rastu cien nehnuteľností: Budú ďalej zdražovať?

Ceny nehnuteľností v pokrízovom období od roku 2009 do roku 2014 podľa štatistík pozvoľne klesali. Potom sa však tento trend otočil a nehnuteľnosti až do roku 2018 postupne zdražovali, navyše stále rýchlejším tempom.

Čo nás čaká v najbližšej budúcnosti? Oplatí sa investovať do nehnuteľnosti čo najskôr alebo nás čaká podobný vývoj, ako pred krízou, kedy bol rast cien naozaj radikálny, aby následne bublina praskla a ceny bytov prudko klesli?

Sú ceny nehnuteľností opäť v bubline? Podľa grafov nie

Je nezriedkavým názorom, že ceny nehnuteľností sú momentálne v podobnej bubline, ako boli v roku 2008, teda tesne pred krízou. V tom čase rástli ceny v priemere medziročne o viac ako 20% a dosiahli úroveň, akú dokonca stále nedosahujú ani súčasné ceny bytov. Kým v druhom kvartáli roka 2008 dosiahli ceny nehnuteľností svoje maximum - v priemere 1549 eur za meter štvorcový, v treťom kvartáli roka 2018, čo je posledná dostupná štatistika, to bolo 1433 eur za meter štvorcový. 

Podobná bublina ako v roku 2008 však s najväčšou pravdepodobnosťou nehrozí a to hneď z dvoch jednoduchých dôvodov: 

1. Rast cien nehnuteľností približne kopíruje rast priemernej mzdy

Kým medzi rokmi 2016 a 2017 prišlo k medziročnému nárastu cien o 6,3 percenta, medzi rokmi 2017 a 2018 bude toto číslo medzi 4 a 5 percentami. V Bratislave dokonca ceny v treťom kvartáli roka 2018 oproti predchádzajúcemu kvartálu klesli, čo môže byť aj dôsledkom veľkého množstva rozostavaných developerských projektov v meste.

Súčasný vývoj cien nehnuteľností približne kopíruje rast priemernej mzdy na Slovensku, narozdiel od obdobia tesne pred krízou, kedy sa drastický rast cien nehnuteľností úplne odchýlil od pozvoľného rastu miezd na Slovensku a vznikol obrovský nepomer. Kým napríklad medzi rokmi 2006 a 2007 bol nárast cien nehnuteľností na úrovni 23,8%, mzdy medziročne narástli len o 7,3%. Mnoho domácností si vtedy bralo hypotekárne úvery napriek tomu, že na ne nemali dostatok prostriedkov. 

2. Opatrenia proti zadĺženosti by mali znížiť dopyt

Keďže Slovensko patrí v rámci Európskej únie medzi najviac zadĺžené krajiny, museli banky prijať opatrenia, na základe ktorých je poskytovanie hypotekárnych úverov a úverov ako takých podstatne komplikovanejšie, než bolo doposiaľ. Hoci sa javí, že tieto opatrenia zatiaľ, čo do počtu úverov, prekvapivo nemali nejaký výrazný vplyv, nie všetky opatrenia ešte boli aplikované a vyvrcholia v polovici tohoto roka. Navyše dopyt po hypotékach bol prirodzene vyšší najmä koncom minulého roka, kedy si mohli ľudia vybaviť hypotéku ešte podľa nie tak prísnych pravidiel. Ďalší vývoj je ťažko predpovedateľný, hypoték by však malo byť o niečo menej, čo by malo znížiť dopyt a to by malo spomaliť rast cien nejnuteľností. 

Nehnuteľnosť bude vždy dobrá investícia

Vzhľadom na súčasný vývoj cien nehnuteľností nič nenaznačuje tomu, že by malo prísť v blízkej budúcnosti k nejakému dramatickému prepadu, ako to bolo v roku 2009, kedy ceny nehnuteľností klesli v priebehu roka o viac ako 11%.  

Mnohé faktory naznačujú skôr to, že ceny budú stúpať už len pozvoľne, pričom rast by sa mal vzhľadom na množstvo developerských projektov a komplikovanejšie podmienky pre vybavenie hypotekárneho úveru mierne spomaliť. 

A napokon, ako sa hovorí, investícia do nehnuteľnosti nebude z dlhodobého hľadiska nikdy zlou investíciou. Či už ju chcete ďalej prenajímať, alebo túžite odísť z prenájmu a začať žiť konečne vo svojom. 

Futuria
Buďte informovaný o najnovších článkoch
Diskusia k článku