Máte zabezpečenú finančnú rezervu na horšie časy? Ukážeme vám ako na to!

Rodinný rozpočet je základným nástrojom pre každú domácnosť, ktorý pomáha udržiavať finančnú stabilitu. Je to plán, ktorý zahrnuje príjmy, výdavky a úspory, ktoré pomáhajú rodine dosiahnuť svoje ciele. Viete však akým spôsobom zabezpečiť rodine finančné rezervy, o ktoré sa môžete oprieť v horších časoch?
Máte zabezpečenú finančnú rezervu na horšie časy? Ukážeme vám ako na to!
utorok, 25. apríla 2023

Máte zabezpečenú finančnú rezervu na horšie časy? Ukážeme vám ako na to!

Rodinný rozpočet je základným nástrojom pre každú domácnosť, ktorý pomáha udržiavať finančnú stabilitu. Je to plán, ktorý zahrnuje príjmy, výdavky a úspory, ktoré pomáhajú rodine dosiahnuť svoje ciele. Viete však akým spôsobom zabezpečiť rodine finančné rezervy, o ktoré sa môžete oprieť v horších časoch?


V prípade krízových situácií, ako je napríklad strata zamestnania, zdravotné problémy, prírodné katastrofy, či rastúce úroky, môže byť ťažké udržať stabilitu rodinného rozpočtu. Preto je dôležité mať finančnú rezervu a odkladať finančné prostriedky na neočaakávané situácie.

1. Plánovanie finančnej rezervy

Finančná rezerva je určitá suma peňazí, ktoré sú ukladané bokom na nečakané výdavky. Sú to peniaze, ktoré môžu byť použité v prípade rôznych neočakávaných stuácií. Táto suma by mala byť uložená na bezpečnom mieste, ktoré je ľahko dostupné a prístupné.

Ako si teda naplánovať finančnú rezervu? Tu je niekoľko krokov, ktoré by ste mali urobiť:

  • Stanovte si cieľ: Musíte si stanoviť cieľ, koľko by ste mali uložiť na finančnú rezervu. Zvyčajne sa odporúča ukladať minimálne 3 až 6 mesiacov vašich mesačných výdavkov.
  • Vypočítajte si svoje mesačné výdavky: Musíte vedieť, koľko mesačne miniete. Toto by malo zahŕňať vaše životné náklady, nájomné, splátky úverov, potraviny, oblečenie a zábavu.
  • Začnite ukladať: Akonáhle ste si vypočítali, koľko potrebujete na finančnú rezervu, môžete začať ukladať. Môžete sa rozhodnúť pre pravidelné mesačné platby alebo jednorazové platby, ktoré môžete ukladať na osobitný účet.
  • Je dôležité, aby ste si vybrali vhodnú formu uloženia finančnej rezervy. Najlepšie je uložiť peniaze na účet s vysokým úrokom alebo do inštitúcie, ktorá ponúka bezpečné investičné možnosti.
  • Kontrolujte svoje výdavky: Je dôležité kontrolovať svoje výdavky, aby ste mohli udržiavať finančnú rezervu. Ak zistíte, že ste prekročili svoj rozpočet, mali by ste sa snažiť znížiť svoje výdavky a ukladať viac peňazí na finančnú rezervu.

2. Zhodnocovanie finančných prostriedkov

Okrem finančnej rezervy je dôležité aj zhodnocovanie finančných prostriedkov. Zhodnocovanie finančných prostriedkov je proces ukladania peňazí do rôznych aktív, ktoré majú rôzne úrovne rizika a výnosnosti. To znamená, že by ste mali mať niekoľko možností, ktoré by vám pomohli v prípade krízovej situácie.

Tu sú niektoré možnosti zhodnocovania finančných prostriedkov:

  • Uloženie do krátkodobých investícií: Môžete uložiť peniaze do krátkodobých investícií, ako sú krátkodobé dlhopisy alebo fondy s nízkym rizikom. Tieto investície sú bežne spojené s nízkym rizikom a výnosom.
  • Uloženie do dlhodobých investícií: Môžete investovať voľné prostriedky do nástrojov dlhodobého investovania ako sú podielové fondy, akcie alebo ETF fondy, zvyčajne ide o dlhodobé investície s investičným horizontom 10 a viac rokov a sú spojené s vyšším rizikom, ale zároveň aj s potenciálom vyššieho výnosu
  • Investovanie do nehnuteľností: Môžete tiež investovať do nehnuteľností. To môže znamenať, že si kúpite nehnuteľnosť a budete ju prenajímať alebo predávať. Investovanie do nehnuteľností je zvyčajne spojené s vyšším rizikom a výnosom.
  • Uloženie do drahých kovov: Môžete uložiť peniaze do drahých kovov, ako sú zlato alebo striebro. Drahé kovy sú bežne spojené s nízkym rizikom a výnosom.

Je dôležité si uvedomiť, že každá investícia má svoje riziká a výnosy. Preto by ste mali mať rozmanité portfólio, ktoré bude zahŕňať rôzne investície s rôznymi úrovňami rizika a výnosov. Toto vám pomôže minimalizovať riziká a maximalizovať vaše výnosy.

Záver

Akákoľvek kríza môže byť neočakávaná, ale plánovanie finančnej rezervy a zálohovanie finančných prostriedkov vám pomôže zabezpečiť vaše financie v prípade, že sa nejaká vyskytne. Je dôležité mať realistický prístup k tomu, koľko peňazí by ste mali ukladať na finančnú rezervu a koľko peňazí by ste mali investovať do zhodnocovania finančných prostriedkov. Je potrebné mať na pamäti svoje aktuálne finančné zdroje a príjmy a zohľadniť aj vaše dlhodobé ciele.

Ak sa rozhodnete pre plánovanie finančnej rezervy a zhodnocovanie finančných prostriedkov, mali by ste si vybrať tie najlepšie možnosti, ktoré zodpovedajú vašim potrebám a finančnej situácii. Mali by ste sa tiež poradiť s našim Futuria expertom na financie, ktorý vám môže poskytnúť odborné poradenstvo a pomôcť vám nájsť najlepšie riešenia.

V konečnom dôsledku je plánovanie finančnej rezervy a zálohovanie finančných prostriedkov dôležitým krokom k zabezpečeniu vašich financií v prípade krízovej situácie. Investícia času a úsilia do tohto procesu vám môže priniesť mieru stability a pokoja v čase, kedy to bude najviac potrebné.

Vďaka našej unikátnej službe Aktívnej správe domácnosti sa zároveň môžete spoľahnúť na to, že všetky záležitosti týkajúce sa nastavenia rodnného rozpočtu, rezerv a investícií budete mať vždy aktuálne a na poriadku. Dohodnite si stretnutie ešte dnes a získajte všetky výhody tejto bezplatnej služby. 

Futuria
Buďte informovaný o najnovších článkoch
Diskusia k článku